Cele mai frumoase povestiri ale scriitorului japonez Yasunari Kawabata, în curând la Humanitas

Editura Humanitas Fiction anunță apariția volumului Valsul florilor de Yasunari Kawabata, în colecția Raftul Denisei.  Cartea reunește nouă povestiri, dintre cele mai frumoase creații literare ale scriitorului japonez, traduse pentru prima dată în limba română.

Valsul florilor are muzicalitatea și grația baletului compus de Ceaikovski. Suzuko și Hoshie, balerine și discipole ale lui Takeuchi, trăiesc o criză morală declanșată de întoarcerea fiului rătăcitor al acestuia, Nanjo, trimis de maestru să studieze în Europa. O poveste despre iubire și trădare, despre pasiunea pentru dans și sacrificiile pe care le presupune această artă, Valsul florilor ramane una dintre capodoperele lui Kawabata.

Având frumuseţea echivocă şi enigmatică a stampelor lui Hiroshige, maestrul peisajului nipon, Un şir de copaci dezvăluie, dincolo de metafora inexplicabilei desfrunziri a unor arbori de ginkgo, drama din sânul unei familii. Prima zăpadă pe Fuji relatează întâlnirea dureroasă a unui cuplu despărţit de mult, care a trecut, separat, prin tragedia celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi printr-o serie de drame personale. Tăcerea, una dintre cele mai acute proze ale volumului, e o poveste-în-poveste, despre pasiunea pentru scris şi consecinţele, uneori dramatice, ale acesteia, iar Norii de dimineaţă surprinde dragostea unei eleve pentru profesoara sa de literatură japoneză. Povestirile din volum au, în ciuda dimensiunilor reduse, calităţile stilistice ale unor capodopere, în care fiecare cuvânt are forţa de a evoca un întreg univers.

Traducerea cărții îi aparține Corneliei Daniela Lupșa.

Yasunari Kawabata s-a născut la Osaka, în 1899. În 1924 a absolvit Universitatea Imperială din Tokyo. A debutat în 1925, şi doi ani mai târziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu (Izu no odoriko; Humanitas Fiction, 2008), iar în 1948 şi-a câştigat definitiv notorietatea cu romanul Ţara zăpezilor (Yukiguni; Humanitas, 2007).


Editura humanitas Raftul denisei Valsul florilor Valsul florilor kawabata Yasunari Kawabata

Recomandă articolul și altora!

Recomandă prietenilor

Lasa un comentariu

Trebuie sa ai un cont ca sa comentezi.